Skip links

WebCreators2021 – Gary V.

Eventul #webcreators2021, cu care Elementor marcheaza aniversarea de 5 ani

i-a avut ca invitati pe Gary Vaynerchuk, Seth Godin, Swan Sit si Ronit Cyjon. Punctam aici cateva takeaways de la „crowd favorite” Gary, mereu dinamic si autentic:

1. Principalul focus in Digital Marketing, in era post-Covid?
„Eliminate friction!”.

Ce inseamna acest “friction”, in contextul in care vorbeste mr. Vaynerchuk: un blocaj de natura diversa, aflat in calea utilizatorului aflat in al sau „customer journey”. Aceste blocaje tin de multe ori de UI (ex. un CTA pus prost, info esentiale ascunse in pagini secundare) dar pot fi si conceptuale (ex. date inutile de completat intr-un formular, lipsa contact customer support intr-o etapa in care utilizatorului nu ii e clar ce trebuie sa faca, etc.).

Ce efecte are „friction”:
– obstructioneaza sau deturneaza definitiv traseul unui potential client in sales funnel;
– consuma implicit mai multe resurse (in procesul de a genera conversii);
– creeaza un sentiment de general de disconfort pentru utilizator, care impacteaza modul in care acesta va percepe brandul in vederea altor interactiuni.

Cum poti reduce „friction”:

– Urmeaza un set de bune practici. De la dimensiune font utilizat, ce tip de elemente sunt esentiale in „above the fold” pana la cum sa arate un formular de checkout intr-un magazin online – toate trebuie abordate cu atentie.
Daca nu ai o astfel de resursa interna, la Xprimia.eu te putem ajuta cu un set de guidelines aplicabile afacerii tale in online.

– A/B testing. Nu ne place sa recunoastem, dar adesea nu nimerim perfectiunea, mai ales din prima incercare. UI-ul trebuie testat, mai ales daca se primesc semnale negative din anumite zone, si trebuie facute modificari care sa imbunatateasca indicatorii de perormanta (ex. sa fluidizeze traseul userilor de la entry point la punct final sau sa scada un bounce rate intr-o anumita pagina).
– Cunoaste-ti clientii! Prin feedback de la clientii actuali, poti descoperi elementele pozitive (care merita pastrate si accentuate) si cele negative (care trebuie adresate intr-o forma sau alta). Poate unii dintre ei ar fi cumparat mai devreme, doar ca nu au avut incredere in produs initial (un „social proof” ar fi ajutat: reviews de la clienti existenti) . Sau poate acel „value proposition” nu le este foarte clar.

– „Keep it simple!” – cateodata abundenta de informatii are efect contrar asteptarilor. Raspunde rapid si pe scurt posibilelor intrebari pe care un user le poate avea.

2. Ce au in comun LinkedIn si Tiktok?

– Nu audienta tinta, tonul comunicarii si structura mesajului. Atunci ce?
Gary V. le vede ca fiind ambele platforme cu un reach foarte, foarte organic. Si in ambele cazuri, contentul e mult mai important decat bugetul investit in promovare.

Intrebat de eterna problema a reach-ului organic (multi marketeri/ clienti vor rezultate rapide, nu „cresteri sanatoase in timp”) Gary raspunde onest ca „…you have to keep chipping away at it”. Cu alt cuvine, desi scurtaturi exista, nu baghete magice. Persistenta este o mare componente din solutie.

O scurtatura pe care Gary o mentiona este folosirea unui „combo” in comunicare. Practic, are de-a face cu felul in care integrezi o propunere de vanzare. Daca postezi zilnic doar mesaje comerciale, risti sa fii ignorat in scurt timp. In acelasi timp, e contraintuitiv sa investesti timp si resurse in content util pentru audienta ta, fara a incerca vreodata sa deschizi subiectul unei oferte.
– Metoda pe care o propune Gary: 3-4 posturi cu content util, educational, etc. („5 metode prin care..”; „Top greseli in campaniile de…”) urmate de o postare cu topic comercial.

3. Consumer insights.

– Poate cel mai frumos citat din interviul cu Gary: „Spend time in communities to extract consumer insights”.
Discord, Reddit, grupuri de Fb, bloguri: sunt locurile in care iti gasesti clientii, vorbind cu alti clienti similari, despre ce le place si ce nu le place, cu sinceritate. Ce poti sa iti doresti mai mult? 🙂

4.  Cum comunici pe Social Media?

– Care e mixul ideal de entertainment si educatie? Prea mult continut „didactic” risca sa iti indeparteze si o audienta formata, intr-o era in care attention span-ul consumatorului digital e in scadere si greu de captat.
La fel, un continut foarte diluat si mult prea casual poate dauna.

Gary recomanda „Lean into what you are”, ca mod pentru companii de a isi gasi echilibrul in comunicare. Chiar daca e mai simplu cand e vorba de brandul personal (e mai usor de identificat acel „you” si trasat niste linii de comunicare in consecinta), o companie trebuie sa comunice natural nu disonant, si acest lucru se intampla cel mai bine cand o face onest, ca o oglinda a culturii organizationale, a valorilor autentice si nu forteaza o imagine de brand in Social Media.

Ai un proiect nou sau doresti sa aduci niste schimbari sfera digitala a companiei tale? Spune-ne in cateva cuvinte despre ce e vorba si vom incerca sa te ajutam: https://xprimia.eu/contact/

Home
Servicii
Portofoliu
Contact
Explore
Drag